Se rupe lanțul de iubire! Bulgaria acuză România în dosarul Schengen: 'Există o oarecare inconsecvență privind România'

Author:

Se rupe lanțul de iubire! Bulgaria acuză România în dosarul Schengen: există o oarecare inconsecvență privind România

Bulgaria nu va accepta condiții suplimentare, cum ar fi acceptarea de migranți suplimentari, pentru a deveni stat membru Schengen. În afară de asta, Bulgaria va insista să intre în zona de liberă circulație și cu granițele sale terestre, pentru că tocmai asta înlesnește afacerile. Acest lucru a reieșit clar din explicațiile premierului bulgar Nikolai Denkov, marți, relatează Rador Radio România. Șeful executivului de la Sofia arată cu degetul și spre România, care e „inconsecventă”.

În ultimele săptămâni, Austria și-a schimbat poziția și a anunțat că ar putea admite Bulgaria și România în Schengen cu granițele lor aeriene, dar în anumite condiții, cheia acestora fiind să accepte mai mulți refugiați. Ambele țări balcanice au anunțat deja rezerve. „Vom vedea unde va fi limita condițiilor acceptabile și inacceptabile pentru Schengen în zilele și săptămânile următoare. Nu vom accepta condiții suplimentare care nu corespund cu ceea ce se așteaptă de la alte țări”, a declarat Denkov. Premierul a spus însă că Bulgaria va accepta cererile Vienei de a întări paza la frontieră. La sfârșitul săptămânii, este așteptat un vot în parlamentul de la Haga. Țările de Jos opresc doar Bulgaria și schimbarea poziției este esențială dacă Sofia și București vor continua să fie la pachet pentru Schengen.

Denkov a fost precaut cu privire la introducerea unei acțiuni colective la Curtea UE dacă nu suntem acceptați în Schengen. „Dacă se trece la procese judiciare, asta va dura ani, iar în acest timp noi vom fi blocați pentru Schengen, fără posibilitatea unei soluții”, a spus Denkov.

Spre deosebire de Bulgaria, România și-a întărit tonul față de Austria. „Pe de altă parte, există o oarecare inconsecvență privind România, dar sunt sigur că până la urmă vom echilibra pozițiile, pentru că noi trebuie să lucrăm împreună cu România. Negocierile vor continua până în ultima zi lucrătoare a acestui an”, a subliniat Denkov.

Diavolul este în detalii. Negocierile trebuie să continue, nu vom accepta condiții suplimentare. Ceea ce schimbă Schengen pe calea aerului este confortul atunci când călătoriți dintr-o țară în alta. Ceea ce nu se rezolvă este problema cozilor lungi la frontierele terestre, care este o problemă pentru business – nu doar pentru cel bulgar, ci și pentru cel austriac, a mai explicat premierul Denkov.

Vezi și: Furie la Sofia: Un Schengen `aerian` și condițiile Austriei sunt inacceptabile

Trebuie să fim pragmatici, dacă se ajunge la procese în instanță, vor dura ani. Și în acest timp vom fi blocați. Prin urmare, trebuie să căutăm abordarea pragmatică în zilele următoare. O să le spun foarte clar omologilor mei că, dacă nu există înțelegere, acest lucru va afecta atitudinea bulgarilor față de Austria, de companiile austriece, iar acest lucru nu este bun pentru ei. Cred că se va înțelege și asta, a adăugat el.

Bulgaria este foarte consecventă în acțiunile sale. Din partea României, o dată vedem că se bate în masă, altă dată spunem – acceptăm imediat. Există o oarecare inconsecvență, dar sunt sigur că vom găsi un echilibru în pozițiile noastre, a declarat Denkov. El a explicat că se așteaptă o decizie până în ultima zi a acestui an.

X