De unde a răsărit povestea cu Austria care impune un 'To Do List' României pentru Schengen(Surse)

Author:

Austria și-a nuanțat mult poziția față de aderarea României la spațiul Schengen, dar pe diverse canale politice s-a lansat zvonul că austriecii au impus României un ”To Do List”. Printre condiții s-ar fi aflat și obligativitatea României de a primi migranți sirieni și afgani.

În realitate, Austria a vorbit la modul general despre directiva europeană privind migrația, adoptată în luna octombrie, care obligă statele în care acești cetățeni depun cerere de rezidență să-i găzduiască.

România are oricum această obligație, nu este ceva impus direct de Austria, ca monedă de schimb pentru a accepta aderarea României la spațiul Schengen.

De la București se neagă vehement

Primul care a ieșit să nege aceste zvonuri a fost tocmai premierul Marcel Ciolacu.

”Acela este un mecanism european, nu am văzut până acum nicio solicitare de sierieni și afgani care vor să locuiască în România. Nu putem să-i împiedicăm, dacă vor”, a spus Marcel Ciolacu, cu referire la potențiala condiție a Austriei.

De asemenea, secretarul general al PNL și fost ministru de Interne, Lucian Bode, a explicat, în ședința PNL, că nici nu s-a pus problema de așa ceva.

”Vreau să fie foarte clar: România îndeplinește toate condițiile de aderare la spațiul Schengen

România acceptă această decizie : o singură decizie în 2 etape, adică aerian și terestru.

”Solicitările Austriei se adresează Bulgariei, nu României. România respectă toate acordurile europene (Dublin) și bilaterale în ceea ce privește returnarea migranților. Este o poveste că România este obligată să preia mai mulți migranți. Nu e valabil pentru țara noastră.”, a spus Bode, în ședința PNL.

X