Turcii vor avea derogare de la regulile Schengen pentru a merge pe insule grecești

Author:

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Dimitris Kairidis, a confirmat intenţia guvernului elen de a semna cu Turcia un acord prin care vizele pentru cetăţenii turci care călătoresc în zece insule greceşti situate în estul Mării Egee, în apropiere de ţărmurile turceşti, vor fi acordate la faţa locului, adică direct pe insulele respective, conform To Vima, scrie Rador Radio România.

„Este o măsură care aduce mai aproape cele două popoare. Este un lucru dorit foarte mult de locuitorii din aceste insule foarte izolate ale noastre, care au purtat o povară atât de mare în gestionarea imigrației”, a explicat Dimitris Kairidis, subliniind că este vorba despre un acord discutat cu Comisia Europeană.

„Grecia este o țară Schengen și cere o „derogare” de la Schengen, pentru ca cetățenii turci să poată vizita mai ușor insulele din estul Mării Egee. Datorită cooperării foarte bune pe care o avem cu Comisia Europeană după problemele cu care ne-am confruntat, (…) linia a fost să contracarăm aceste probleme și să aprofundăm această cooperare, care se transpune prin mai mult personal european aici de la Frontex, Serviciul European de Azil (…) și prin finanțare suplimentară și, bineînțeles, prin problema vizelor. Vă reamintesc că insulele din estul Mării Egee vor fi singura excepție în zona Schengen, nu există o astfel de facilitate în altă parte. Este un lucru dorit şi de cetăţenii turci şi, desigur, şi locuitorii acestor insule şi-l doresc foarte mult”, a explicat Kairidis.

Această facilitate nu va fi valabilă doar pentru sezonul estival, ci pe toată durata anului.

„Vizează insule care nu au turismul de care beneficiază Rhodos. Și Rhodos va fi inclus, dar insulele care nu au curse charter, care nu au zboruri internaționale, care au doar puțin turism de familie în august, ca Lesbos de exemplu, au multe de beneficiat” a mai precizat Kairidis, enumerând cele zece insule din program: Limnos, Lesbos, Chios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Rhodos, Symi și Kastellorizo.

Grecia a dat asigurări că poliţia greacă va pune în aplicare în mod corespunzător această măsură, întrucât, după cum a explicat ministrul pentru migraţie şi azil, va exista în continuare obligativitatea acordării vizelor şi a efectuării controalelor, doar că acest lucru se va face la fața locului, în insulele grecești.

Schimbarea de atitudine a lui Erdogan

Cu douăzeci și patru de ore înainte de sosirea la Atena și de întâlnirea oficială cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, președintele turc a lansat o neobişnuită ”şarjă” de declaraţii prietenoase.

În ultimele sale declarații, Tayyip Erdogan pare să-și fi schimbat atitudinea față de Grecia și Kyriakos Mitsotakis. În urmă cu aproximativ un an, președintele turc a lansat o serie în crescendo de declarații agresive și amenințătoare, dar acum, cu puțin timp înainte de sosirea sa oficială în Grecia, în contextul Consiliului Suprem de cooperare greco-turcă, pare să întindă o mână de prietenie.

Dinspre partea Greciei, premierul Mitsotakis a menţinut o linie constantă în relaţiile greco-turce, subliniind în declarațiile sale publice că „ferestrele spre dialog sunt deschise, dar ușile spre atitudini provocatoare sunt închise. Nu Grecia este cea care contestă statu-quo-ul în regiune”. Pentru întâlnirea de mâine, Palatul Maximou (sediul guvernului grec n.trad.) și diplomația greacă și-au propus ca obiectiv confirmarea climatului de acalmie care s-a instaurat în ultimele luni și normalizarea în continuare a relațiilor dintre cele două țări, dar dorința este ca acest lucru să fie perfectat printr-o serie de acorduri care fac parte din agenda bilaterală pozitivă.

În urmă cu doar o săptămână, Erdogan a ținut un discurs în fața grupului parlamentar al partidului de guvernământ, AKP, pe tema vizitei sale la Atena, iar în cadrul acestui discurs a vorbit despre o nouă pagină în relațiile dintre Grecia și Turcia.

„Punem în practică politica noastră de creștere a prietenilor și de diminuare a dușmanilor noștri. Nu vedem diplomația ca pe un joc cu sumă zero. Este firesc să existe dezacorduri între țări. Principalul este voința de a le rezolva, fără a se transforma într-un blocaj”, a spus el. Erdogan a mai adăugat chiar că „aceasta este abordarea noastră pentru vizita în Grecia, pe care plănuim să o facem pe 7 decembrie. Am avut dezacorduri în trecut și le vom avea în continuare și în prezent. Asta nu înseamnă că nu putem găsi un punct comun ca două țări care împart aceeași climă și aceeași mare. Există multe chestiuni în care putem îmbunătăți cooperarea noastră. Sper că vizita noastră va duce la deschiderea unei noi pagini pentru țările noastre”, a subliniat președintele turc.

Cum s-a ajuns la ”Kyriakos, prietene”

Seria de declarații prietenoase din partea Turciei a continuat și astăzi când într-un interviu pentru ziarul Kathimerini, Erdogan i s-a adresat premierului grec în felul următor: „Kyriakos, prietene, nu te amenințăm dacă nu ne amenințați. Să dăm dovadă de grijă și preocupare reciprocă față de patrimoniul istoric și cultural al țărilor noastre. Fie că este vorba despre problemele din Marea Egee, fie despre lupta comună împotriva imigrației ilegale, fie despre problemele actuale ale minorității turce din Grecia, nu există nicio problemă pe care să nu o putem rezolva prin dialog pe baza bunăvoinței reciproce”.

X