VIDEO – Klaus Iohannis critică Viena pentru blocarea aderării la Schengen: 'Ultimul argument a fost un pic greu de înțeles'

Author:

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Budapesta, că este „un pic greu de înțeles” argumentul Austriei pentru blocarea aderării României la spațiul Schengen, șeful statului spunând că oficialii de la Viena nu au înțeles încă faptul că aderarea României la Schengen ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană.

„Intrarea României în spațiul Schengen ar face spațiul Schengen mai sigur și mai puternic, ar face granița externă a UE mai solidă și mai bine aparată (…) Repet, nu există niciun argument contra aderării României. Dacă ar fi să ne luăm doar după procedură, așa cum în repetate rânduri în toate forurile europene spunem că nu trebuie să politizăm, România trebuia să fie în Schengen de mulți ani.

Nu suntem și în continuare am înțeles că trebuie să convingem partenerii noștri că suntem un câștig pentru spațiul Schengen. Ultimul argument adus de cei care s-au opus a fost un pic greu de înțeles, afirmația lor a fost că ei n-au nimic împotriva României și a Bulgariei, dar spațiul Schengen nu funcționează bine și atunci ei sunt împotrivă. Părerea mea este că aderarea României la spațiul Schengen nu ar face doar spațiul Schengem mai puternic, ar înlesni și negocierile de îmbunătățire a procedurilor din Schengen.

Oricum am privi-o, aderarea României la Schengen ar fi un câștig pentru Uniunea Europeană, doar că nu toți au înțeles foarte bine acest lucru”, a declarat șeful statului, după o întrevedere cu președintele maghiar Katalin Novak.

X