Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai anunță că România are un nou aliat în cursa spre Schengen

Author:

Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai anunță că România are un nou aliat în cursa spre Schengen.

“Am avut privilegiul de a face parte din delegația parlamentară a comisiilor de Afaceri Europene, eveniment care s-a desfășurat în Portugalia, la invitația Parlamentului de la Lisabona.

Delegația a fost condusă de domnul Vasile Dîncu in calibrate de Presedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Senatul Romaniei cu participarea vicepreședintelui Senatului domnul Robert Cazanciuc și totodata membru al comisiei !

Gazda noastră a fost Președintele Comisiei De Afaceri Europene din Parlamentul Portughez, domnul Luis Capoulas Santos.

În cadrul acestei vizite, am purtat discuții constructive cu reprezentanții Portugaliei, iar unul dintre punctele centrale ale agendei a fost susținerea fermă și necondiționată pe care Portugalia o acordă României în procesul de aderare la Spațiul Schengen

De asemenea, am avut oportunitatea de a discuta despre creșterea semnificativă a relațiilor comerciale dintre România și Portugalia. Reamintesc că, în 2021, schimburile comerciale dintre cele două țări au atins un nivel istoric de 1 miliard de euro, ceea ce subliniază potențialul și interesele comune ale ambelor state în dezvoltarea cooperării economice.

Am dialogat cu omologii noștri portughezi despre perspectivele viitoare ale Europei, situația crizei din Ucraina și angajamentul comun al Portugaliei și României față de poporul ucrainean, un popor greu încercat de agresivitatea nejustificată a Rusiei.

Aș dori să subliniez că Portugalia contribuie la securitatea flancului estic al NATO, având trupe staționate în Caracal, România, pentru a asigura protecția și stabilitatea în această regiune.

Un alt subiect de mare relevanță a fost tranziția digitală și tranziția verde, două domenii esențiale pentru viitorul nostru comun. Este imperios necesar să ne atingem obiectivele în aceste domenii, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare legate de mediu și tehnologie.

În cele 3 zile de vizită în Lisabona, am avut întâlniri cu grupul de prietenie portughez-român, din Parlamentul Portughez, cu Secretarul de stat pentru Afaceri Europene și cu Președintele Parlamentului Portughez.

În încheiere, aș dori să transmit că această comunicare la nivel parlamentar a reprezentat o oportunitate deosebită pentru consolidarea relațiilor dintre România și Portugalia și pentru promovarea intereselor și valorilor noastre comune în cadrul Uniunii Europene.

Ambele state vor continua să lucreze împreună pentru un viitor mai prosper și mai stabil în Europa”.

 

X