Amânarea aderării României la Spațiul Schengen îi obligă în continuare pe români să petreacă ore în șir la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria. Dincolo de neplăcerea așteptării, din vămi lipsesc și facilități esențiale. Primarul comunei Lugașu de Jos din Județul Bihor, Levente Sorban (UDMR), denunță o situație absurdă din Vama Borș: în locul în care mii de oameni așteptată zilnic ore întregi nu există nici măcar o toaletă.
Primarul a fost în perioada 14-17 aprilie în Italia, într-o excursie în orașul Veneția, alături de un grup de 50 de persoane. La întoarcerea cu autocar, în Vama Borș, o adolescentă din grup s-a simțit rău și a avut nevoie urgentă la toaletă.
Potrivit relatărilor edilului, în ciuda rugăminților insistente, angajații vămii au refuzat să-i permită adolescentei accesul la o toaletă de serviciu, iar toaletă publică nu există.
Tânăra a fost pusă în situația traumatizantă de a-și continua călătoria din vamă până acasă murdară și într-un miros greu de descis, alături de ceilalți pasagei ai autocarului.
Explicațiile Poliției de Frontieră
Edilul bihorean s-a adresat ulterior în scris Poliției de Frontieră, care i-a transmis că singura toatelă publică se află după punctul de control, lângă o benzinărie, adică într-un loc neaccesiibl înainte de parcurgerea formalităților vamale.
„În momentul construirii, P.T.F. Borş I nu a fost prevăzut cu toaletă publică destinată participanţilor la trafic.
Totodată, precizăm că, în proximitatea punctului de trecere, lângă staţia de benzinărie Petrom, există o toaletă publică ce poate fi utilizată de participanţii la trafic după finalizarea forrnalităţilor de frontieră de intrare 1n ţară.
În final, participanţii la trafic trebuie să ia în considerare faptul că, în cadrul controlului de frontieră, pot interveni situaţii când personalul Poliţiei de Frontieră efectuează verificări suplimentare sau amănunţite ce pot cauza creşterea timpilor de aşteptare.
În acest sens, vă informăm că pe pagina de intemet www.poliţiadefrontieraxo este disponibilă o aplicaţie care afişează media timpilor de aşteptare pentru fiecare punct rutier de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute”, se arată în răspunsul transmis de instituție.