Corina Crețu pune presiune pe Charles Michel, după vizita acestuia în România: Este un semn bun că a venit, dar vrem și susținere concretă pe Schengen

Author:

„Este un semn bun că Charles Michel, președintele Consiliului European a venit și a zis că ne susține, dar cred că ar trebui să vedem și rezultate concrete”, spune europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european, despre aderarea României la Spațiul Schengen, anunță Mediafax.

„De 11 ani îndeplinim criteriile tehnice de aderare la Schengen, din păcate s-a transformat într-o problemă politică, așa cum a fost cumva de la început, de aceea nu s-a pus pe ordinea de zi mulți ani și asta este o nedreptate istorică care i se face României. Acum 10 ani când a fost o moțiune în Parlamentul European, era Finlanda cea care s-a opus pentru că erau alegeri și nu voiau extinderea spațiului Schengen, apoi a fost Olanda, apoi a fost Suedia. Acum iată că avem

Președinția suedeză care este de partea noastră. Primul ministru suedez a spus în Parlamentul European că ar pune pe ordinea de zi subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen dacă atitudinea Austriei s-ar schimba”, spune la AlephNews Corina Crețu.

Corina Crețu adaugă că “din păcate nu sunt semne că poziția cancelarului austriac s-ar schimba”

„Președintele Austriei Alexander Van der Bellen a spus că este îngrijorat de reputația Austriei în Europa. Cu toate acestea, dacă poziția guvernului Austriei este inflexibilă, nu are rost să se pună pe ordinea de zi pentru că o nouă umilire a României nu ar avea sens. Într-adevăr, în Parlamentul European se pregătește o nouă rezoluție, am văzut că sunt colegi mai noi ai mei care consideră că e prima rezoluție”, adaugă Corina Crețu.

Fost comisar european, Crețu amintește că în 12 ani au mai fost patru rezoluții.

„Comisia Europeană pentru prima dată se luptă foarte mult și recunoaște că Schengenul poate fi îndeplinit. Nu înțeleg de ce, pe lângă toate problemele pe care le avem…unele state încurajează euroscepticismul, pentru că trăim vremuri așa complicate în care avem de suportat conflictul militar aproape de granițele României, explozia prețurilor la energie, la alimente. Și cred că este datoria statelor mai dezvoltate să facă și ele eforturi pe lângă României, să convingă Austria și Olanda să schimbe votul.

‘Ne aflăm într-un moment de cotitură a istoriei’

Pentru că este foarte important…ne aflăm într-un moment de cotitură a istoriei..și pe mine mă îngrijorează perspectiva ca Europa să devină sceptică. Este un proiect european, pentru prima dată în istorie am avut 70 de ani de pace și trebuie să fim solidari. (…) Este un semn bun că Charles Michel, Președintele Consiliului European a venit și a zis că ne susține, dar cred că ar trebui să vedem și rezultate concrete.

Este un semn bun, de pildă că a fost retrimis ambasadorul României în Austria, domnul Hurezeanu și s-a spus că s-au normalizat relațiile cu Austria..În ce constă această normalizare? De fapt nu știm, pentru că votul Austriei nu s-a schimbat”, încheie Crețu.

X