Ipoteză în scandalul din PNL: 'O mână nevăzută din afara PNL a apăsat butonul jihadului'

Author:

Miza bătăliei din PNL e mult mai mare, iar în perioada următoare „va fi cu sînge pe pereți”, este ipoteza lansată de parlamentarul PSD Radu Cristescu.

„Toată politica externă a României este coordonată de oamenii PNL. În loc să se certe în presă, ar trebui să vină cu un plan coerent de aderare la Schengen, cu un alt plan serios privind apărarea intereselor României!! Din aceste certuri românii nu înțeleg nimic, iar România continuă să fie ținută la marginea Europei.

De ce se întîmplă așa?

Pentru că e an preelectoral și a început măcelul în PNL. Păruială tot mai mare. Deh, așa e cînd amîni reformele interne și intri în criză de timp. Așa e cînd pupi cu anii poala padișahului cotrocenist și crezi că asta ține loc de strategie politică. O mînă nevăzută din afara PNL a apăsat butonul jihadului, iar liberalii au trebuit să se supună. O fi aceeași mînă despre care se spune că în toamnă trebuia să revină în forță în partid după ani de hălăduit prin păduri, dar în ultima clipă padișahul a blocat totul?”, a spus Cristescu, pe pagina sa de Facebook.

Social-democratul consideră că totul trebuie văzut în cheie electorală.

„Nostim e că după ce și-a făcut inclusiv proprii camarazi ”cretini”, Rareș ”Sputnik” Bogdan (apud Aurescu: oare stie ceva?), implicit el însuși un ”cretin” al politicii, e vîrful de lance contra neînregimentului de la Externe, pus acolo de ”cretinii” liberali la ordinul padișahului. Eu cred că îi si place misiunea, dar ordinul nu se discută. Omul care a făcut praf PNL Diaspora s-a trezit să facă ordine în politica externă, rîsul curcilor. Dar ordinul nu se discută, nu-i așa? Omul care l-a lins pe Iohannis de nu mai știai unde se termină președintele și unde începe el, îl înțeapă acum vîrtos în părțile moi, cuprins de revelații bruște. Era încins politic, dar l-a ajutat răcoarea pădurilor. În spatele lui se adună, tot la ordin, ”reformiștii” – erau să scriu ”fomiștii” – partidului, care au descoperit acum că s-au dus la vale în sondaje și riscă să rămînă fără zestrea de două cifre în alegeri. Nu grija pentru soarta PNL îi arde, ci pentru propriul viitor. Dacă Brătianu și-a vîndut moșia pentru țară, ăștia vînd oricînd țara pentru moșiile lor. Va fi cu sînge pe pereți în lunile următoare în PNL. Bere sau Cola și popcorn, plus multă lămîie, zic…”, a concluzionat Cristesuc, pe pagina sa de Facebook.

Avertismentul lui Lucian Bode

O astfel de discuție și mesaje transmise în spațiul public cu certitidine nu fac bine nici actorilor și nici PNL, este mesajul transmis Lucian Bode, secretar general PNL, în scandalul dintre primvicepreședintele Rareș Bogdan și ministruil afacerilor externe Bogdan Aurescu.

„O astfel de discuție și mesaje transmise în spațiul public cu certitidine nu fac bine nici actorilor și nici PNL. Aceste chestiuni trebuiesc discutate în structurile statutare ale PNL. Vă asigur că acest lucru se va întâmpla. Nu ați văzut niciodată în ieșirile publice ale președintelui Nicolae Ciucă, ale primvicepreședintelui Gheorghe Flutur, ale secretarului general să criticăm anumite chestiuni care poate la un anumit moment dat nu ne plac la demnitarii susținuți de PNL. Cu siguranță vă garantez că astfel de discuții au avut loc în Biroul Executiv și Biroul Politic Național”, a declarat Lucian Bode în fața presei, la Suceava.

„În ședința BPN, care va avea loc în două săptămâni, vom avea aceste discuții clarificatoare, la solicitarea multor președinți de filială care ne-au contactat și ne-au întrebat de unde această discuție în spațiul public, când ea putea să aibă loc foarte bine într-un cadru statutar. E vorba de o problemă internă a PNL care nu o poate rezolva în spațiul public, ci doar în structurile sale statutare”, a concluzionat Bode.

Context

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat că l-ar remania pe Bogdan Aurescu de la Externe, dacă ar fi șeful acestuia, într-un interviu pentru Prima News, în care a mai punctat că ar da afară alți „câțiva miniștri”, printre care și Petre Daea (Agricultură), pe care îl consideră mai bun pentru a conduce un „târg”. În ceea ce îl privește pe Aurescu, printre motivele invocate de Rareș Bogdan a fost faptul că ministrul nu ar fi suficient de activ diplomatic, pentru a urmări interesele României pe dosarele importante. De asemenea, inclusiv gestionarea dosarului Schengen a fost una greșită, potrivit liderului europutaților români. Nu în ultimul rând, Rareș Bogdan, care este și vicepreședinte PNL, a punctat că nu neapărat partidul l-a pus ministru pe Aurescu, ci „statul”, fără a detalia ce înseamnă acest lucru.

Replica lui Bogdan Aurescu a fost una dură, fiind invocat comportamentul din trecut al eurodeputatului. „Nu mă interesează părerile lui Rareș Bogdan. Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac. E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”, a fost precizarea demnitarului pentru „Adevărul”.

Lista de reproșuri

O poziționare clară în disputa între liderul eurodeputaților PNL și ministrul Afacerilor Externe a avut deputatul Pavel Popescu, vicepreședinte PNL și lider al organizației Sector 4. Popescu a prezentat mai multe motive pentru care Aurescu ar trebui remaniat, fiind invocate poziționările „absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA”.

Liderul PNL Sector 4 a pus degetul și pe marea problemă din punct de vedere politic: „Politic vorbind, gestul absolut absurd al domnului Aurescu la adresa prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, liderul grupului europarlamentarilor români PPE, pe care îl acuză de discurs rusofil, este un atac la adresa Partidului Național Liberal. Nu ar fi primul, ne-am obișnuit deja cu atitudinea extrem de arogantă și invincibilă a domnului Aurescu în fața oricăror contestatari ai săi, indiferent de poziția pe care o au în statul român”.

X