Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat, miercuri, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că va încerca să convingă Parlamentul European să intervină în acest proces deschis la Curtea de Justiţie, privind aderarea la Schengen, pentru că este interesul PE să apere votul pe care l-a dat prin rezoluţii, în favoarea aderării României. El a menţionat că un proces la Curtea de Justiţie a UE nu suspendă negocierile, nu le blochează, ba mai mult, convingerea lui este că pune o presiune în plus, anunță news.ro.
”Eu cred că România nu trebuie să tacă, abordarea aceasta pe care o avem nu a dat rezultate, timp de 12 ani dosarul a fost amânat şi când a intrat în Consiliul JAI au fost luate două deciziii, doar Craţia a intrat, ceea ce este ineacceptabil, se încalcă Tratatul de funcţionare al UE care spune că instituţiile UE trebuie să colaboreze loiali. Noi suntem profund discriminaţi, este un abuz de drept. Aici nu mai avem parte de un conflict politic în UE ci de un conflict juridic”, a spus Tomac.
Tomac a arătat că procesul pe care l-a deschis la Curtea de Justiţie a UE nu durează mult
Europarlamentarul PMP a arătat că procesul pe care l-a deschis la Curtea de Justiţie a UE nu durează mult. ”Vă dau în scris că anul acesta şi nici anul viitor nu intrăm în Schengen. Un proces la Curtea de Justiţie a UE nu suspendă negocierile, nu blochează negocierile, ba ai mult, convingerea mea este că pune o presiune în plus”, a arătat el.
Eurodeputatul a menţionat că ”se încalcă principii fundamentale ale UE, tratatul de aderare a României”.
”Noi avem parte de un abuz pe care l-am reclamat, eu nu am calitatea de reclamant privilegiat, dar Guvernul o are, Comisia o are. Spre deosebire de dreptul românesc, dreptul European este într-o continuă evoluţie, aveam tot interesul să ridicăm acest subiect. (..) Aici avem clar o chestiune ce ţine de abuz şi de discriminare a cetăţenilor români şi bulgari şi avem suficiente argumente să mergem în faţa Curţii. Eu voi încerca să conving Parlamentul European să intervină în acest proces, pentru că este interesul PE să apere votul pe care l-a dat, prin rezoluţii, ca această îngrădire de depturi să fie soluţionată cât mai rapid”, a mai arătat Eugen Tomac.
Trebuie să convingem Austria să ridice acest veto
El a arătat că trebuie să convingem Austria să ridice acest veto şi lucrurile se vor debloca din punctul de vedere al negocierilor, iar acum vedem un tandem ”orice ar spune decidenţii politici, soluţia rămâne procesul deschis la Curtea de Justiţie”.
”Eu sper ca Guvernul nostru, după această şedinţă de mâine, să îşi dea seama şi poate interveni oricând în procesul pe care l-am deschis şi atunci lucrurile se vor închide mult mai rapid”, a afirmat el.