Ţările din UE s-au pus de acord pentru a renunţa treptat la restricţiile anti-COVID-19 impuse turiştilor din China, care au fost adoptate la începutul acestui an pentru a proteja populaţia europeană în faţa unor eventuale noi variante de coronavirus după ce redeschiderea Chinei a dus la o creştere bruscă a numărului de infectări în ţara asiatică, informează Reuters.
Experţii din domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis în cadrul unei şedinţe de joi să renunţe până la sfârşitul lunii februarie la cerinţa ca turiştii chinezi să realizeze un test COVID-19 cu rezultat negativ înaintea plecării din ţara lor, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului UE, potrivit Agerpres.
De asemenea, statele membre ale UE vor renunţa până la jumătatea lunii martie şi la testarea aleatorie a turiştilor veniţi din China.
Aceste decizii au fost acceptate şi de ţările care nu sunt membre în UE dar care fac parte din spaţiul de liberă circulaţie Schengen – Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Pe 4 ianuarie, ţările europene s-au pus de acord pentru a cere realizarea unor teste COVID pre-îmbarcare şi a unor testări aleatorii post-sosire, înainte ca China să îşi relaxeze restricţiile de călătorie pe 8 ianuarie, o măsură ce era considerată unul dintre ultimele vestigii rămase încă în vigoare de pe vremea celui mai strict regim de restricţii anti-COVID din lume.
Acele măsuri au fost formulate doar sub forma unor recomandări pentru ţările membre în UE. Însă anumite state, precum Franţa şi Italia, au impus teste COVID obligatorii şi secvenţieri virale pentru pasagerii veniţi din China. Italia a relaxat totuşi aceste măsuri de control la sfârşitul lunii ianuarie.