Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, afirmă că drama din Turcia ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru clasa politică de la București și că statul eșuat creat de PSD și PNL timp de 33 de ani nu a luat niciun fel de măsuri pentru întreținerea infrastructurii naționale. Inginerul Marius Lulea afirmă că în București avem mii de clădiri ce se pot prăbuși la primul cutremur mai puternic și alte mii de clădiri aflate în aceeași situație care nu sunt încă expertizate. De asemenea, majoritatea spitalelor și școlilor au probleme grave la structura de rezistență și probleme privind securitatea la incendiu. Mai grav, PSD și PNL încearcă să deprofesionalizeze breasla constructorilor prin birocratizare și eliminarea unor categorii de specialiști.
„În primul rând, dorim să transmitem condoleanțe poporului turc și solicităm statului român să aibe aceeași mobilizare pe care a avut-o și în cazul dramei din Ucraina. Sunt Marius Lulea, inginer constructor, expert tehnic și diriginte de șantier. Drama din Turcia ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru clasa politică de la București în ceea ce privește starea infrastructurii critice din România, dar și starea unei bune părți din clădirile existente în acte. Lucrurile stau prost. Avem câteva mii de clădiri încadrate în clasa unu sau doi de risc seismic, marea lor majoritate în București, însă în realitate lucrurile stau și mai prost, deoarece sunt alte câteva mii de clădiri care nu au fost niciodată expertizate, dar care se află în aceeași situație.
Avem instituții publice, școli, spitale, grădinițe care prezintă deficiențe majore din punct de vedere al rezistenței structurale, dar și din punctul de vedere al altor cerințe, precum securitatea la incendiu. Așa cum a spus președintele României. Avem un stat eșuat, un stat care timp de 33 de ani nu a putut lua măsuri pentru a întreține infrastructura de care dispunea statul român. Este un stat creat de către PSD și PNL, nu un stat făcut pentru români. Tocmai de aceea, AUR vine cu o propunere concretă, având în vedere situația existentă, respectiv un proiect de lege prin care mediul privat să fie atras în procesul de consolidare al clădirilor existente, urmând ca locatarii să și redobândească proprietatea exact pe amplasamentul pe care aceștia își au astăzi locuințele, iar investitorii să își recupereze investițiile din suprafață.
Suprafețele locative, suplimentar rezultate. O altă problemă majoră pe care o are România, atât în ceea ce privește investițiile publice, cât și cele private, o reprezintă durata îndelungată a procedurilor premergătoare etapelor de execuție, respectiv obținerea autorizațiilor de construire. Observăm și în cazul autostrăzilor, și în cazul acelor spitale regionale, durează ani. Suntem pe locul 157 din lume din 195 de state în ceea ce privește durata de obținere a unei autorizații de construire, perioada medie fiind mai mare de 200 de zile. O încărcătură birocratică realizată în mod premeditat pentru a se favoriza actele de corupție.
Dorim, de asemenea, să atragem atenția că pe site-ul Ministerului Dezvoltării a apărut un proiect de act normativ, un proiect de lege numit Codul Construcțiilor, care urmează să intre în Parlament conform programării făcute în următoarele luni și care va complica și mai mult situația existentă. Birocrația va crește și mai mult și atragem atenția asupra faptului că se încearcă și o deprofesionalizare a sectorului construcțiilor prin eliminarea unor categorii de specialiști care ar fi trebuit să asigure verificarea lucrărilor și a proiectelor realizate. Solicităm Guvernului, având în vedere situația din Turcia, dar și starea infrastructurii din România, să ia măsuri urgente pentru programe reale de consolidare și de înlocuire a clădirilor existente. Mulțumesc!”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.