Ing. Marius Lulea (AUR): Bucureștiul cu bulină roșie se va prăbuși la un cutremur puternic. Legea trebuie modificată

Author:

Inginerul Marius Lulea, vicepreședintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, atrage atenția asupra pericolului care pândește România și în special Bucureștiul în cazul unui cutremur puternic precum cel din Turcia.

În ultimii 30 de ani, ar fi fost consolidate doar 30 de clădiri cu risc seismic în București. Cu toate acestea, Capitala are peste 2.400 de imobile încadrate într-o clasă cu risc seismic. În clasa I de risc seismic sunt 362 de imobile, în clasa II – 373 imobile, în clasa III – 116 imobile şi 1.542 încadrate în categorii de urgență. Cu toate acestea, procesul consolidării înaintează cu paşi de melc, iar viitorul nu sună prea promiţător.

Autoritățile statului român joacă rolul unui ”Dorel” de fiecare dată când apare o tragedie însă nu face nimic pentru a rezolva problemele grave. Liderul AUR atrage atenția că în primul rând trebuie modificată legislația de așa natură încât statul să faciliteze sprijinul investitorilor privați pentru construcția de locuințe noi și relocarea cetățenilor care trăiesc în aceste clădiri cu bulină roșie ce se pot prăbuși la primul cutremur serios.

„Situația din Turcia ar trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru România, dar va rămâne un simplu semnal de alarmă.

Statul român nu are o politică clară pentru consolidarea sau înlocuirea clădirilor ce prezintă risc seismic. Sunt câteva mii de clădiri în această situație, majoritatea în București.

Cei care locuiesc în aceste clădiri nu își permit costurile unor asemenea investiții care înseamnă de fapt reconstrucția lor, consolidarea fiind de multe ori o soluție de cârpeală.

O variantă ar fi realizarea unui cadru legal care să permită parteneriate private care să asigure spații noi atât pentru cei care sunt astăzi proprietari dar și soluții pentru investitori care sunt dispuși să facă acest lucru.

Astăzi avem doar discursuri și fiecare speră să nu fie prins în funcție dacă un asemenea eveniment se petrece.

De fiecare dată când are loc un cutremur în ţara noastră sau în proximitatea ei, aşa cum a fost cel de luni din Turcia, în România reapare tema rezistenței la cutremur a clădirilor vechi. Și asta din cauza faptului că Bucureştiul are cele mai multe clădiri vulnerabile care, în cazul unui seism major, ar înregistra cele mai multe victime omeneşti şi pagube materiale.”, a declarat vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

X