Kelemen Hunor explică noua strategie a României pentru a forța aderarea la spațiul Schengen

Author:

Vicepremierul Kelemen Hunor declară că trebuie un acord prealabil între părțile implicate în dosarul Schengen, ”fiindcă nu avem nevoie de un nou eșec”. El consideră că ”ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului 2023 să se ajungă la un acord”.

Kelemen Hunor spune la RFI în contextul Schengen că „pe plan diplomatic trebuie convinși cei care au avut rețineri pentru România și pentru Bulgaria să fie de acord cu lărgirea Spațiului Schengen”.

„Acest lucru este absolut firesc, să discuți permanent cu Austria și cu Olanda. Cu Austria, fiindcă ei au fost reticenți și au blocat de fapt intrarea noastră în Schengen și cu Olanda, fiindcă Olanda avea rețineri față de Bulgaria, nu avea rețineri față de România. Acest demers trebuie făcut de fiecare dată când există această posibilitate și trebuie să creezi tu însuți posibilitățile de a discuta cu partenerii pe plan diplomatic, în primul rând. Sunt de acord și eu cu cei care spun că trebuie un acord prealabil, fiindcă nu avem nevoie de un nou eșec și de aceea, poziția Suediei este absolut corectă, să existe un acord prealabil între părțile implicate în acest proces, adică Austria, Olanda, România, Bulgaria și atunci poate fi supus la vot în prima jumătate a anului 2023, când Suedia deține președinția UE (…). Încercăm să aducem pe agenda JAI în această primă jumătate a anului 2023. Sigur, putem să ne gândim pe parcursul anului, dacă nu reușim în prima jumătate, să mergem în a doua jumătate a anului, când Spania va prelua președinția UE, dar ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului să se ajungă la un acord””, spune președintele UDMR, informează Mediafax.

El afirmă că „n-aveai de unde să știi anul trecut că apare o problemă de politică internă în Austria”.

„Din păcate, austriecii și atunci au fost revoltați și acum sunt revoltați, nu puteai să știi că austriecii vor avea o problemă de politică internă legată de migrația ilegală și ei leagă această problemă de lărgirea Spațiului Schengen, sperând că vor rezolva problema lor internă înainte de alegerile care urmează să fie organizate în acest an, alegerile regionale. Deci diplomația românească, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli anul trecut, fiindcă n-aveai de unde să știi că în noiembrie iese un sondaj și se trezește cancelarul austriac cu această problemă și cu scăderea susținerii partidului pe care-l conduce. Deci din acest punct de vedere, acum știm care este problema lor, nu știam în noiembrie”, adaugă Kelemen Hunor.

Vicepremierul apreciază că șansele ca România să adere la Spațiul Schengen în 2023 „sunt extrem de bune”.

„Eu sunt realist, nu optimist. Optimismul în politica externă și în relațiile externe nu te ajută foarte mult, acolo trebuie să fim extrem de realiști. Realismul îmi spune că în 2023, șansele să intrăm în Spațiul Schengen sunt extrem de bune, inclusiv dacă nu în prima jumătate a anului, atunci în a doua jumătate, cu Spania, cu ajutorul Spaniei, dar nu cunoaștem o grămadă de chestiuni care s-ar putea să schimbe ecuația: cum va evolua războiul din vecinătatea noastră, cum va evolua situația politicilor interne din statele membre (…). Sunt realist și cred că 2023 este un an în care România poate să intre în Spațiul Schengen”, conchide Kelemen Hunor.

X