30 de străini care nu îndeplineau condiţiile legale au fost opriţi să intre în ţară, în ultimele 24 de ore: 15 români care voiau să iasă nu au putut


În ultimele 24 de ore, nu s-a permis intrarea în ţară a 30 de cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi nu s-a permis ieşirea a 15 cetăţeni români din diferite motive legale, a informat duminică Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

“În data de 06.07.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile pentru trecerea frontierei (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) pentru peste 367.100 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi aproximativ 103.200 de mijloace de transport care au tranzitat frontiera”, a precizat IGPF, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pe sensul de intrare în România, prin punctele de frontieră terestre, dar şi prin cele aeriene şi maritime (sosiri din state non Schengen) au fost efectuate formalităţile de intrare în ţară pentru 194.861 persoane. Totodată, au intrat în ţară 54.871 mijloace de transport.

În ultimele 24 de ore, în zonele de competenţă – punctele de trecere, dar şi la “frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat 137 de fapte ilegale (75 infracţiuni şi 62 contravenţii) prin care a fost încălcată legislaţia română.

“Au fost aplicate amenzi în valoare de 44.000 lei şi au fost ridicate în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 194.700 lei, care au fost oprite de la comercializare, cu scopul de a proteja consumatorii”, arată IGPF.

Poliţia de Frontieră Română întreprinde zilnic, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor care nu respectă legea. Suntem permanent la datorie pentru a facilita tranzitarea frontierei pentru participanţii la trafic şi pentru a oferi sprijin cetăţenilor în orice situaţie.Începând cu 31 martie 2024, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime din întreaga ţară nu mai efectuează formalităţile de control pentru persoanele care călătoresc în spaţiul Schengen, însă împreună cu colegii de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, realizează acţiuni poliţieneşti punctuale pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate faptele ilegale.

Pentru realizarea acestor verificări, lucrătorii noştri dispun de terminale mobile conectate la bazele de date relevante ale autorităţilor române, dar şi la cele din Spaţiul Schengen, efectuând, în ultimele 24 de ore, peste 4.380 de verificări în aplicaţia eDAC.

Potrivit unui alt comunicat al IGPF, peste 2.000 de parfumuri, susceptibile a fi contrafăcute au fost confiscate în PTF Giurgiu-Ruse.

Bunurile, descoperite vineri în urma unui control efectuat asupra unui autocamion ce transporta vată minerală de la o societate din Turcia pentru România, poartă însemnele unor branduri de lux, prezintă suspiciuni de contrafacere şi au o valoare de aproximativ 900.000 lei.

Produsele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză, faţă de şoferul turc, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluţii legale prin unitatea de parchet.