Connect with us

Social

Calendar creștin-ortodox, 28 mai, 2022. Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului

Calendar creștin-ortodox: Sf. Cuv. Nichita Mărt., Ep. Calcedonului

Sfântul Nichita Mărturisitorul a ales din tinerețe să urmeze calea vieții monahale, cea plină de nevoințe sufletești și trupești. Pentru viață să duhovnicească îmbunătățită, Sfântul Nichita Mărturisitorul a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului.

În timpul slujirii arhieresti, Sfântul Nichita s-a evidențiat mai ales prin virtutea milosteniei, hrănind pe cei flamanzi, îmbrăcând pe cei goi, primind și odihnind pe cei străini. În Sinaxar este pomenit că „tată al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbăvitor al celor năpăstuiți”.

De asemenea, Sfântul Nichita s-a remarcat că apărător al sfintelor icoane în timpul prigoanei din vremea împăratului Leon Armeanul. Sfântul Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, vădind învățăturile eretice ale iconoclastilor și popovaduind dreapta credință cu privire la cultul cinstirii sfintelor icoane.

Din această cauza a fost trimis în temniță, suferind numeroase chinuri. După mulți ani și după multe osteneli de mărturisitor, s-a mutat la Domnul.

Troparul Sfântului Nichita Mărturisitorul

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Nichita, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat.

Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina;

– Sfintei Mucenite Eliconida;

– Sfinților Mucenici Crescent, Pavel și Dioscorid;

– Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos;

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Teodosia fecioara.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Recomandări

X